Зміст

  • 1. Виберіть тип необхідного вам пристрої
  • 2. Визначтеся з потужністю блендера
  • 3. Зверніть увагу на кількість швидкостей блендера
  • 4. Ознайомтеся з функціональністю блендера — насадки
  • 5. Зверніть увагу на матеріал корпусу і насадок
  • 6. Додаткові параметри вибору
  • 7. Мережа VS акумулятор
  • 8. Маленькі, але корисні особливості при виборі стаціонарної моделі
  • 9. Виробники і гарантія
  • 10. Прочитайте інструкцію після покупки
  • Блендер є необхідним помічником на кухні — якщо вам потрібно щось змішати, збити або подрібнити, і ви не хочете витратити на це купу часу, то блендер зробить це за пару хвилин. І це не все, на що він здатний, з допомогою додаткових насадок ви зможете подрібнити кава, спеції або інші дрібні продукти; зробити нарізку овочів кубиками; приготувати густе тісто або навіть відкачати повітря з контейнерів для харчових продуктів. Дана стаття написана за підтримки провідного постачальника техніки «ТТТ — Територія Твоєї Техніки», в асортименті якого є сучасні блендери Kenwood — при покупці ви отримуєте гарантію якості і кращі розробки провідного виробника побутових кухонних приладів Kenwood, який виробляє техніку для кухні з 1947 року (понад 70 років!).

    Найбільш затребуваний блендер для приготування фруктових і овочевих смузі, крем-супів, соусів, напоїв, мусів, протеїнових коктейлів, а також дитячого харчування. Також він допоможе збити вершки, зробити фарш, перемолоти кави або подробити лід. Блендер буде дуже актуальним подарунком для спортсменів і молодих батьків — не потрібно буде, як раніше, ретельно перетирати дитячу їжу через сито, або м’яти вилочкою і товкачем.

    1. Виберіть тип необхідного вам пристрої

    Перед визначенням типу купується блендера необхідно вирішити, які завдання він повинен виконувати, і наскільки часто планується використовувати блендер. Від цього будуть залежати як конструкційні особливості блендера, так і параметри надійності та довговічності.

    Блендери, як і будь-які побутові прилади, розрізняють на блендери для домашенго використання, напівпрофесійні і професійні. Також в окрему групу виділяють персональні блендери.

    Напівпрофесійні і професійні блендери це техніка високої потужності, яка з легкістю впорається з великими обсягами льоду, горіхів і т. д. Вони необхідні для кафе, ресторанів, тобто там, де планується постійне, практично безперервне використання. У всіх інших випадках цілком підійдуть звичайні домашні блендери. Групу персональних блендерів представляють компактні малопотужні пристрої, які можуть живитися від вбудованого акумулятора, вони актуальні, як варіант, для молодих батьків.

    За конструктивними особливостями блендери діляться на стаціонарні, заглибні і комбіновані.

    Стаціонарні блендери складаються з двох основних частин: бази та глечика (чаші). База являє собою серце і мозок електроприладу. У ній розташований електромотор і системи управління блендером — кнопки управління, система управління швидкістю електромотора, датчик перегріву (опціонально) і датчик, стежить за правильною установкою глечика і його кришки — щоб вміст блендера не виявилося у вас на стелі і стінах при випадковому його включенні, наприклад, з відкритою кришкою. В основному база робиться з пластмаси, рідше з нержавійки.

    Глечик являє собою високу чашу з ножем на дні. Вона виготовляється із пластмаси, пластику (композитний матеріал), скла або навіть нержавійки. Глечики скляні досить рідкісні, тому що вони здорожують вартість блендера, і при цьому добре б’ються при випадковому падінні. Але при цьому вони не бояться гарячих продуктів і не темніють з часом, як пластмасові. Пластикові глечики поєднують переваги попередніх варіантів — не крихкі, не темніють, більш стійкі до температур. При виборі блендера потрібно звернути увагу на максимально допустиму температуру завантажуються в нього продуктів, і на можливість його миття в посудомийній машині.

    Малопотужні блендери з одного насадкою називаються шейкерами. Більш просунуті стаціонарні блендери мають одну або кілька змінних насадок. Змінними можуть бути як повністю глечики (кожен глечик має своє призначення), так і тільки зйомні насадки (один глечик). Змінні глечики виграють в зручності використання, хоча після доведеться мити більше посуду; знімні насадки виграють в компактності та зручності зберігання.

    Модель з набором змінних глечиків

    Переваги стаціонарних блендерів:

    • при виборі ви не обмежені максимальною потужністю пристрою;
    • деякі блендери мають дуже зручну функцію самоочищення;
    • після включення блендера він все зробить сам — не треба докладати зусиль. Хоча, з особистого досвіду, хотілося б відзначити, що блендер може трохи сунутися при роботі (якщо, наприклад, у вас слизький, вологий стіл), тому періодично його потрібно трохи притримувати.

    Недоліки:

    • не може обробляти маленькі обсяги — в більшості стаціонарних блендери мінімальний обсяг обмежений 250 мл.
    • займає порівняно багато місця;
    • обмежена кількість насадок;
    • доводиться мити більше посуду після використання.

    Користуватися стаціонарним блендером досить легко — встановіть глечик на базу, покладіть в нього необхідні продукти, закрийте кришку і увімкніть прилад. Через хвилину ви отримаєте готове блюдо.

    Занурювальні блендери складаються з бази і змінних насадок. База має циліндричну форму і при роботі її необхідно тримати в руці (руках). Тому непогано щоб вона мала прогумовані вставки. На базі розташовується система управління. Вона включає в себе регулятор швидкості, кнопка «Старт», «Турбо», «Пульс». Найчастіше регулятор швидкості поєднаний з кнопкою «Старт» — від сили натискання змінюється швидкість. Система управління та режими роботи можуть змінюватись в залежності від моделі блендера. Змінні насадки розглянуті нижче і вибираються виходячи з поставленої в даний момент завдання.

    Переваги заглибних блендерів:

    • Великий набір змінних насадок — зміна насадок відбувається «на льоту», тобто ви зможете використовувати декілька насадок для різних цілей, швидко переставляючи їх.
    • Мобільність — ви не прив’язані до столу або іншої робочої поверхні. Є навіть моделі з акумулятором — ви не будете навіть залежати від наявності розетки.
    • Можливість працювати в будь-якому посуді з рівним дном.
    • Відсутність обмеження за обсягом (ну практично).

    Недоліки:

    • Можуть мати недостатню потужність.
    • Виникають деякі проблеми з обробкою великих обсягів.
    • Занурювальні блендери легше втратити, і відповідно розбити.

    Для використання заглибного блендера необхідно вибрати необхідну насадку, приєднати її до бази, встановити швидкість, включити блендер і обробити продукти (можна в тій же посуді, у якій вони готуються). Під час роботи можна змінювати насадки для виконання різних операцій.

    Об’єднані блендери (міні-комбайни) являють собою якийсь гібрид заглибного блендера і кухонного комбайна. База такого пристрою ідентична базі заглибного блендера, хіба що електродвигун використовується більш потужний. Також є аналогічні насадки до неї. Але є деяке доповнення — стаціонарна спеціальна чаша зі своїм набором насадок, до якої підключається база. Таким чином, значно розширюється функціональність блендера — міні-комбайн замінює блендер, міксер, подрібнювач і тертку.

    Міні-комбайн істотно дешевше повноцінного кухонного комбайна, і якщо не ставити перед ним надскладних завдань, його цілком вистачить для повсякденного домашнього використання.

    Переваги міні-комбайна:

    • багатофункціональність;
    • невелика ціна (порівняно з кухонним комбайном);
    • практичність і компактність.

    Недоліки:

    • періодично не вистачає потужності;
    • не дуже великі обсяги чаш.

    2. Визначтеся з потужністю блендера

    На даний момент випускають блендери потужністю від 140 Вт. Чим більша потужність, тим більше функцій зможе виконувати пристрій.

    • Від 250 до 350 Вт — приготування дитячого пюре, обробка м’яких продуктів.
    • Від 350 до 650 Вт — обробка м’яких продуктів —збиті вершки, горіхова паста, джеми, смузі і т. д. Можна приготувати м’ясний фарш для котлет, але це не та маса, яка виходить в результаті переробки м’ясорубкою.
    • Від 650 до 1000 Вт — рубка льоду та змішування кави.
    • Понад 1000 Вт — зможуть легко обробляти густе тісто — при наявності додаткових насадок.

    Як ми бачимо, блендер потужністю 600-750 Вт є оптимальним вибором для домашнього використання за співвідношенням ціна/потужність. Але все залежить від завдань, поставлених перед вами привабливим блендером.

    3. Зверніть увагу на кількість швидкостей блендера

    Маленькі швидкості необхідні для приготування молочних коктейлів і пюре, середні — для подрібнення горіхів та овочів, великі — для приготування тіста й фаршу.

    Дві швидкості є мінімальним набором швидкостей для блендера. Для більш комфортної роботи необхідно мати 5-7 швидкостей, цього вистачить для приготування більшості страв. При цьому в професійних моделях буває і більше 10 швидкісних режимів. Також є моделі з плавним регулюванням швидкості, що трохи зручніше.

    Розрізняють кілька додаткових режимів роботи:

    • Режим «Турбо» — включення блендера на максимальну швидкість обертання.
    • Імпульсний режим (кнопка «Пульс») — блендер працює періодично зупиняючись/стартуючи.

    4. Ознайомтеся з функціональністю блендера — насадки

    • Зверніть увагу на ніж блендера. Він розташований в глечику — стаціонарний блендер, або на «нозі» — в погружном варіанті (насадка-блендер). Дуже бажано щоб він був не простим (хрест-навхрест), а складним — з вигнутими поверхнями, розташуванням кількох ножів на різних рівнях. Це мінімізує «мертві зони» і забезпечує рівномірне збивання продуктів.
    • Віночок для збивання — корисна насадка, перетворює блендер в міксер, це дозволяє легко збити вершки або білки, що не вийде зробити з насадкою ножем. В основному ця насадка проводиться з одним віночком, але бувають моделі з двома вінцями. Віночок присутній тільки в заглибні блендери.
    • Насадка для пюре — ніж (часто і сама насадка) виготовляються з пластику. Якщо ви коли-небудь пробували зробити пюре за допомогою звичайної ножовий насадки, то у вас вийшла малоїстівна клейка маса. За допомогою цієї насадки, пюре вийде повітряним і легким.
    • Чаша-подрібнювач. Дана насадка розширює функціональність блендера, роблячи з нього міні-комбайн. Вона являє собою цілий набір додаткових насадок (для чаші): ніж-чоппер, набір терок: велика, дрібна, слайсы, терка для дерунів, а також, насадка для нарізки кубиками. Ці насадки характерні також для стаціонарних блендерів зі змінними насадками. Але точну кількість насадок залежить від моделі блендера, в деяких моделях присутній тільки ніж-чоппер.
    • Вакуумний насос — необхідний для відкачування повітря з спеціальних контейнерів. Такий спосіб зберігання продуктів і страв дозволяє зберігати тривалу свіжість, захищає від сторонніх запахів, забезпечує збереження привабливого зовнішнього вигляду.
    • Насадка для колки льоду — подрібнення льоду в крижану крихту для приготування різних напоїв.
    • Млинок — являє собою маленьку чашу зі спеціальним ножем. Дозволяє перемелювати різні сипучі продукти — кава, цукор, спеції і т. д.
    • Шинкування — шинкує (дрібно режіт) овочі, фрукти, деякі сорти сирів.

    Також бувають різні додаткові насадки: насадка-гачки для приготування тіста; для нарізки скибочками; для перемішування і т. д. Якщо вам потрібна якась конкретна насадка, вам необхідно перед покупкою уточнити, чи підійде під неї купується блендер.

    Не беріть моделі з величезною кількістю насадок якщо ви не плануєте їх використовувати — ви тільки дарма витратите гроші. Краще візьміть модель, до якої ви можете докупити насадки по мірі необхідності. Також проаналізуйте, яка техніка вже є вдома (кавомолка, міксер), та які насадки, відповідно вам не потрібні.

    5. Зверніть увагу на матеріал корпусу і насадок

    Насадки роблять пластмасовими і з нержавійки. Але насадки з пластмаси бояться температури і легко ламаються. Тому потрібно віддати перевагу насадкам з нержавійки. Вони довговічні, більш стійкі до падінь, не вбирають запахи, не бояться температури.

    Корпус виготовляють також з пластмаси та нержавійки. Тут вибір матеріалу не такий критичний, але все ж нержавійка краще.

    6. Додаткові параметри вибору

    Датчик перегріву — дуже корисна функція, вона вимикає двигун при досягненні ним критичної температури. Але краще дотримуватися встановлений виробником режим роботи блендера, і не доводити його до аварійного відключення.

    Функція самоочищення — актуально для стаціонарних бленедеров. В глечик наливають трохи води і включається функція, після блендер обполіскується чистою водою. Для заглибних блендерів все набагато простіше — в будь-яку ємність набираєте трохи води і включаєте в ній блендер, потім ополаскиваете насадку під краном.

    Шумність двигуна — оптимальні моделі з шумом до 70-ти Дб. Є спеціальні моделі з системою шумозаглушення, але вони, природно, дорожче коштують.

    Функція приготування на пару — актуально для молодих батьків і вегетаріанців. Хоча особливої зручності я тут не бачу.

    Дорогі блендери ще мають ряд додаткових програм, найбільш поширені: молочний коктейль, суп-пюре, соус, фарш і т. д.

    Приємні корисності:

    • підставка;
    • кріплення на стіну;
    • мірний стакан.

    7. Мережа VS акумулятор

    Більшість що випускаються блендерів живляться від мережі 220 Вольт і мають шнур довжиною близько 1,5 метрів. Чим довший цей шнур тим краще — подовжувач це звичайно добре, але не дуже зручно. Непогано в стаціонарних моделях мати відсік для зберігання шнура.

    Моделі з вбудованим акумулятором мають більшу вагу і меншу потужність, і при цьому їх автономність складає всього 20-30 хвилин, а заряд триває 3-4 години. Так що такі моделі слід брати якщо ви точно знаєте, що це вам необхідно.

    8. Маленькі, але корисні особливості при виборі стаціонарної моделі

    • Об’єм глечика блендера. Не найлегша завдання приготувати 2 літри супу-пюре в 400 миллилитровом блендері. Тому заздалегідь визначте потрібний вам обсяг.
    • Гумові ніжки, або присоски — дозволять надійно встановити блендер, і він не буде «їздити» по столу при роботі.
    • Отвір у кришці блендера — дозволяє додавати невеликі обсяги продуктів під час роботи блендера. При цьому заглушка цього отвору найчастіше виконується у вигляді невеликого мірного стаканчика.
    • Наявність штовхача — дозволяє вирішити одну з проблем стаціонарних блендерів: «мертві зони». Проштовхуйте взбиваемую масу в потрібну сторону, і не турбуйтеся про нерівномірний перемішуванні. Без штовхача вам навряд чи вдасться якісно приготувати такі страви: густі коктейлі, щільну арахісову або іншу горіхову пасту, морозиво.
    • Наявність носика або крана для зручності розливу продукту з глечика.

    9. Виробники і гарантія

    При покупці необхідно звернути увагу на тривалість гарантії (не менше року) і при цьому, дуже бажано, щоб був сервісний центр у вашому місті. Також краще вибрати з відомих виробників, таких як: Kenwood, Bosch, Braun, Moulinex, Vitek, Redmond, Tefal, Philips. Це дасть вам гарантію якості та своєчасне гарантійне обслуговування (якщо воно вам взагалі не знадобиться).

    10. Прочитайте інструкцію після покупки

    В інструкції виробник описує техніку безпеки, а також режим роботи пристрою: час роботи і перерви для блендера. Дотримання цих правил продовжить термін служби вашого пристрою і допоможе зберегти ваші пальці в цілісності.

    (Оцінок поки що немає)

    Завантаження…
    Мітки:Блендер

    Схожі записи




    • Три типи блендерів: який вибрати?

      1 коментар | Окт 19, 2013



    • ТОП-7 кращих заглибних блендерів на 2016 рік

      Коментарів немає | Чер 17, 2016



    • Незвичайна диво-техніка

      Коментарів немає | 30 Серп, 2013



    • Як вибрати блендер правильно? ТОП 5 найкращих блендерів в 2016 році

      Коментарів немає | 3 Черв, 2016



    • ТОП 7 самої необхідної техніки на кухні і п’ятірка найбільш непотрібною

      4 коментарю | Мар 17, 2017