Зміст

  • Спосіб підключення
  • Відмінності в приготуванні їжі
  • Типи і розміри духових шаф
    • Поодинокі
    • Подвійні
    • Комбінація «мікрохвильовка+духовка»
    • Потрійні
  • Особливості
    • Інфрачервоний гриль
    • Самоочищення
    • Конвекція
    • Пар
    • Бездротове підключення по Wi-Fi
    • Сенсорний LED дисплей
  • Установка духової шафи
  • Хороша духовка повинна ефективно працювати протягом десяти або більше років, особливо, якщо це духова шафа. Тому, перш ніж купити його, ви напевно захочете розглянути найбільшу кількість можливих варіантів і зупинитися на тій моделі, яка буде повністю відповідати вашим потребам в приготуванні їжі, пропонуючи сучасний і широкий функціонал. Адже на сьогоднішній день, завдяки стрімкому темпу розвитку технологій, печі можуть включати в себе безліч різних функцій, що полегшують приготування їжі.

    Однак, якщо ви не знаєте основних пунктів, на які варто звернути увагу при виборі духовки, це може закінчитися покупкою моделі, яка повільно нагрівається, нерівномірно прогріває чи взагалі має недостатній обсяг, що може ускладнити процес готування в рази. І щоб уникнути подібних упущень, ми радимо вам поглянути на кілька основних параметрів, перерахованих нижче, які напевно зможуть допомогти вам у виборі найбільш підходящого вам духової шафи.

    Спосіб підключення

    В залежності від тих чи інших комунікацій вашого будинку або квартири ви можете вибирати між газовими або електричними духовими шафами. Звичайно, в більшості своїй, квартирні багатоповерхівки завжди оснащені газовими трубами, які використовуються не тільки для обслуговування кухонній печі, але є й любителі електричних моделей. Однак останні нерідко потребують достатньо високої напруги, щоб ефективно працювати на повній потужності. Правда, з таким же успіхом і газова духова шафа, який має більший обсяг або подвійну конструкцію, зажадає більше газу відповідно. Це, в свою чергу, може вимагати переобладнання лінії на кухню.

    І все ж на вашій кухні (в більшості випадків) місце лише одному духовому шафі, тому обов’язково вибирайте той тип підключення, який планується використовувати спочатку. Наприклад, якщо ви робите сучасну кухню, стоїть окремо електричної варильною панеллю, витяжкою і іншою технікою для кухні, то краще всього, щоб всі пристрої в ній харчувалися від електрики. Якщо ж у вас, знову ж таки, як і в більшості випадків, є і газ, і електрика, то варто розглянути всі плюси і мінуси кожного з цих двох способів підключення.

    Переваги газового:

    • Більше можливостей контролю над теплом і полум’ям;
    • Коли полум’я погашено – готування закінчена;
    • Ціни на природний газ зазвичай дешевше;

    Недоліки:

    • Більш висока вартість і дорога установка;
    • Створює більш вологий жар, що впливає на обсмажування;
    • Нерівномірне нагрівання;

    Переваги електричного:

    • Більш низькі ціни на придбання й установку;
    • Рівномірний розподіл сухого жару;
    • Миттєве включення і вимикання;

    Недоліки:

    • Може знадобитися більше часу для нагріву;
    • Потрібно електрику для приготування їжі;
    • Ціни на електроенергію можуть бути вище;

    Природно, що для деяких користувачів може виявитися критичним недоліком, інших не потурбує, і навпаки. Так що, об’єктивно оцінивши ці параметри, ви вже зможете скласти власну картину і думка, щодо того, який саме з двох типів ви віддасте перевагу.

    Відмінності в приготуванні їжі

    Багато людей, які використовують газові плити і духовки, безперечно порекомендують цей тип підключення, хоча в більшості випадків на сьогоднішній день різниця з електричними моделями вкрай мала. Фактичні діапазони газу і електрики дуже близькі, єдина відмінність полягає в тому, що газ, коли він горить, створить невелика кількість вологи, що може призвести до трохи інших умов приготування їжі.

    Що стосується нагрівання електричних моделей, то найкращий спосіб скоротити час, витрачений на розігрів, — це виставити режим на максимальне значення. Роблячи це до того, як ви почнете займатися безпосереднім приготуванням їжі, допоможе духовому шафі нагрітися швидше, потім ви можете перейти до замішування торта або розігрівання замороженої піци. Для того, щоб зробити це, достатньо буде просто знизити температуру духовки до необхідної.

    Типи і розміри духових шаф

    Незалежно від способу підключення духові шафи зазвичай мають ширину 24, 27 або 30 дюймів (найчастіше 59.5 сантиметрів), але ви можете знайти і 36-дюймові моделі, щоб відповідати сучасним розкішним кухням. Іншими опціональними варіантами є конструктивні особливості дверей, такі як двері з поворотним шарніром збоку, а не знизу, або французький дизайн з двома дверима на бічних шарнірах. Однак, в даному випадку, двері – не найголовніше, бо нас більше цікавлять конструкції самих духових шаф, а точніше їх типи. Не всі з них є однаково популярними серед користувачів, однак варто згадати кожну.

    Поодинокі

    Даний тип конструкції духової шафи є самим практичним і популярним для недосвідчених домогосподарок і любителів готування, так як надають досить стандартне, вельми достатній простір для приготування їжі. Вони можуть легко встановлюватися як під варильною панеллю, так і вбудовуватися під ящики або шафи щоб максимально збільшити простір і забезпечити вбудований дизайн. При цьому установка його на висоту шафи не змусить вас постійно нагинатися. В даному типі духової шафи є тільки одна зона приготування, як у стандартного діапазону.

    Подвійні

    Цей тип конструкції пропонує дві окремі духовки в одному блоці духової шафи, що забезпечує більшу гнучкість приготування. Багато подвійні печі мають функції конвекції або смаження в одній або обох зонах приготування. Подвійні печі, як правило, занадто великі для установки під шафою, що в свою чергу впливає на їх відносно невелику популярність серед користувачів. Правда, якщо готувати доводиться багато і часто, як, наприклад, в будь-якому з підприємств громадського харчування, то даний тип духової шафи може стати досить практичним і ефективним.

    Комбінація «мікрохвильовка+духовка»

    Цей тип духової шафи щодо аналогічний попередньому, за винятком того, що верхня частина являє собою мікрохвильову піч, а не духовку. Подібна комбінація – це відмінний спосіб мати обидві опції приготування і розігрівання їжі в одному компактному блоці, так як не дуже зручно і займатися розігріванням їжі в духовці, навіть якщо варильна панель в якийсь конкретний момент зайнята. Природно, популярність цього типу духових шаф також не є високою, значною мірою через те, що багато користувачів воліють купувати окремі мікрохвильовки, в наслідок чого, необхідність у другій відпадає.

    Потрійні

    Останнім і, мабуть, найбільш рідкісним типом духових шаф є потрійний. При цьому він також і самий цікавий з точки зору широкого функціоналу, так як поєднує звичайну духовку, конвекційну або ж мікрохвильову піч та висувний ящик для підігріву досить зручною конструкції, яка забезпечує максимум економії простору. Ви можете придбати модель потрійного типу, яка встановлюється в одному корпусі, або ж створити вежу, купуючи і встановлюючи кожен блок окремо. У будь-якому випадку, подібне рішення найбільш практично лише тоді, коли ви отстраиваете кухню з нуля.

    Особливості

    Незалежно від того, який ви обрали тип духової шафи або який у нього спосіб підключення, вони будуть володіти тими чи іншими функціональними особливостями, які вплинуть не тільки на простоту і зручність процесу готування, але й на ціноутворення. І все ж моделі з широким спектром спеціальних функцій допоможуть вам значно заощадити час, проведений на кухні і поліпшити якість вашої готування. Для ваших потреб важливо вибрати піч з набором виключно необхідних функцій. Нижче ви знайдете деякі найпоширеніші функції і фішки духових шаф, які можуть бути в тій чи іншій моделі.

    Інфрачервоний гриль

    Ця система смажить їжу з використанням тієї ж технології, що і звичайний вуличний гриль, дозволяючи готувати їжу значно швидше, ніж при традиційній термічної готуванні, при цьому роблячи її більш соковитою і смачною.

    Самоочищення

    Виставлення високих температурних параметрів дозволяє духовому шафі «спалювати» бруд без необхідності чищення за допомогою суворих чистячих засобів. При цьому у духових шаф існує три типи самоочищення, а саме гідролізний, піролітичний і каталітичний. Перший, правда, не можна вважати автоматичним, так як вам все ж доведеться взяти в ньому участь, наливаючи воду в лист, а потім, як і у випадку з каталізом, потрібно буде протерти духовку ганчіркою. Тільки от каталітична очистка відбувається під час готування, яка за рахунок спеціальної емалі на пористих стінках духовки прискорює розпад бруду і залишків їжі. Остання ж, каталітична очистка, по праву вважається найбільш агресивною, так як буквально випалює всі залишки і бруд в духовці.

    Конвекція

    Конвекційна піч являє собою спосіб прискорити приготування їжі за допомогою рухомого повітря. Печі з такою функцією не чарівні, але вони, як правило, готують швидше і більш рівномірно, ніж звичайні духовки, тому що тепло розподіляється рівномірно. Якщо вам потрібна конвекційна піч, то потрібно розуміти, що вона обійдеться дорожче.

    Пар

    Дана функція дозволяє духовому шафі випускати пар в робочу зону в необхідній кількості і в потрібний час для того, щоб забезпечити максимально ефективне приготування смачних страв, усуваючи необхідність у надлишку масла та соусів.

    Бездротове підключення по Wi-Fi

    За допомогою цієї функції ви можете віддалено управляти своєю духовою шафою за допомогою смартфона, що дозволить вам легко розігрівати духовку, встановлювати таймер і змінювати температуру духової шафи в будь-якому зручному місці, яке знаходиться у діапазоні взаємодії.

    Сенсорний LED дисплей

    Інтерфейс сенсорного екрану дозволяє вам контролювати ваші налаштування приготування їжі, при цьому надаючи всю необхідну і важливу інформацію щодо процесу.

    Ці та інші, більш рідкісні або навпаки стандартні функції можуть бути на розглянутих вами моделях, а значить, ви зможете вибрати найбільш підходящу, яка буде володіти тими з них, що дійсно будуть вам потрібні. Однак підбір духової шафи, в якому будуть поєднуватися всі необхідні фішки і функції може виявитися трохи більш складним.

    Установка духової шафи

    Якщо ви вирішили зробити заміну духової шафи на більш новий, але того ж типу і з тими ж габаритами, то процес, звичайно, може виявитися досить складним і трудомістким, але далеко не неможливим для середньостатистичного домовласника. З цього всього підключення до електромережі або газовій трубі є найскладнішою частиною, так само як і підйом і установка блоку на місце.

    Якщо ви переходите від газу до електричного або навпаки, ви дійсно задуматися про професіонала. Насамперед це необхідно для того, щоб убезпечити вас від можливих небажаних наслідків, пов’язаних із неправильним підключенням. Ну і сам духова шафа залишиться в цілості й прослужить вам довго і ефективно. Звичайно, допомога професіонала передбачає додаткові витрати, і може обійтися вам недешево. Але це також означає і те, що гарантійні зобов’язання будуть виконані як належить, якщо у вас виникнуть проблеми.

    (Оцінок поки що немає)

    Завантаження…
    Мітки:Духовка

    Схожі записи




    • Як правильно доглядати за духовою шафою

      Коментарів немає | Ноя 25, 2013



    • Баян про духовку і варильну панель

      4 коментарю | 6 Січ, 2015



    • Кращі духові шафи — ТОП 2015

      4 коментарю | Лют 21, 2015



    • ТОП 8 духових шаф в кінці 2017 – початку 2018 року

      5 коментарів | Дек 8, 2017



    • Міні-піч (ростер) або електрична міні-духовка

      Коментарів немає | 23 Лют, 2013



    • ТОП 11 духовок для кухні в стилі прованс

      Коментарів немає | Лис 28, 2016

    Один коментар

  • Катерина 19.04.2018



    Відповісти

    Ух ти, а я і не знала що у духових шаф буває функція бездротове підключення по Wi-Fi )))